nedeľa 26. apríla 2015

RECENZIA: Denník Anny Frankovej

Počet strán: 392 strán + 16 stranová obrazová príloha
Väzba:
pevná s prebalom
Rok vydania:
2015 
Anotácia:
Úplné vydanie najznámejšieho denníka na svete pod záštitou Nadácie Anny Frankovej.  Je len pár kníh, ktoré majú takú obrovskú výpovednú hodnotu a emocionálny náboj ako denník trinásťročnej Anny Frankovej, ktorá sa spolu s rodinou počas druhej svetovej vojny dva roky ukrývala v zadnej časti jednej budovy v Amsterdame. Tesne pred koncom vojny však bola prezradená a spolu s celou rodinou odvedená do koncentračného tábora, kde tesne pred koncom vojny zomrela. Zostali po nej len zápisky. Denník, do ktorého si zapisovala udalosti od 12. júna 1942 do 1. augusta 1944, a v ktorom očami dievčatka, ktoré musí akceptovať hrôzostrašnú realitu, zachytávala všetko, čo sa okolo nej dialo. A napriek tomu, že sa konca vojny nedožila, jej denník ostáva svedectvom neuveriteľnej krutosti nacistického režimu a pripomienkou udalostí, ktoré sa už nikdy nesmú zopakovať.
Viac v celom článku..
 

  • Strach, smútok, napätie, obavy, plač a zúfalstvo.
    Práve tieto emócie sprevádzali Annu celé roky v spoločnom úkryte v Amsterdame.
    Jediné šťastie, ktoré mala zo sebou bol jej denník.
    Denník dostala na svoje narodeniny a od vtedy si ho stráži ako oko v hlave.
    Zapisuje do neho svoje pocity, myšlienky, denné zážitky, ale aj svoje "filozofické" slohy.
    Zamýšľa sa nad svojim ale aj nad inými životmi. Načo je vlastne táto vojna dobrá?


    II. svetová vojna bola krutým obdobím pre všetkých Židov. Málokomu sa podarilo ujsť a prežiť.
    Anna so svojou rodinou ušla do Amsterdamu do tzv. "zadného domu". Tam strávila dlhý čas s rodinou, Van Daanovcami a otravným zubárom.
    Anna dúfala, že sa raz celá táto šialená vojna skončí a znova môže nastúpiť do školy.
    Nie všetky sny sa, ale plnia. 

    Postavy

    Anna - Sympatické mladé dievča. Strašne som si ju obľúbila. Bavilo ma čítať jej myšlienky a pocity, pri niektorých vám trhne kútikom a musíte sa usmiať.
    Otec/Otto - Bol mi sympatický. Tak trochu tichý, hanblivý, ale statočný a starostlivý otec.
    Matka Anny - Anna a jej mama nemali veľmi dobré vzťahy, aj keď sa obidve snažili. Niekedy to proste nevychádza...
    Pani van Daanová - Ako to len povedať?... Nepríjemná žena, ktorá musela vždy vyvolať hádku, furt sa na niečo sťažovala a nič jej nebolo dobré. No aj tak si túto dámu obľúbite :).
    Pan van Daan - Vlastne ani neviem, čo o ňom povedať. Okrem veľkej obľube fajčiť cigarety a nadávania na svoju ženu, o ňom nič neviem. Pre Annu to bol taký "neutrálny" človiečik.
    Peter - Žeby životná láska Anny? Ak im to nič neskazí, tak áno. Zo začiatku tichý, utiahnutý, ku koncu statočný a milý. Určite si túto postavu obľúbite.

    Aká Anna bola?

    Roztopašná, odvážna, neposedná, drzá, inteligentná, zvláštna,... Anne sedia všetky vlastnosti.
    Denník si píše od svojich 13- rokov až po svoje 15-tiny. Od malého dievčatka, ktorého trápia platonické lásky, škola  a priateľky sa dostaneme k odvážnemu, zaľúbenému dievčaťu, ktorej myšlienky blúdia po nociach - a práve tieto myšlienky si zapisuje do denníka. 
    Anna mala iný pohľad na svet ako ostatní. Vedela si povedať svoj názor, bola nepochopená a preto sa v očiach iných zdala ako drzé a nevychované dievča. Vkuse ju poúčali, nedali jej pokoja a furt jej niečo prikazovali. Sama Anna, ale pochopila, že toto všetko bolo pre ňu dobré - pre ňu a pre jej život.
    V budúcnosti po vojne sa chcela Anna venovať žurnalistike a napísať vlastnú knihu o tom, ako sa s rodinou skrývali.
    Mala veľké sny,veľké nápady a veľké myšlienky. 
    Bohužiaľ, nie všetko má svoj šťastný koniec...
    Ak máte chuť na jednoduchý príbeh v denníkovej forme, určite vám túto knihu odporúčam.
    Nečakajte od toho, ale veľa, pretože kniha je napísaná jednoducho a Anna sa v nej snaží opísať iba to SVOJE. Nečakajte akčnosť, napätie, ale zároveň sa s Annou budete báť o jej život. 
    Za prečítanie to určite stojí :). 

    Jediný denník, ktorý by si mal prečítať úplne každý!
    Musím vás ale upozorniť aj nato, že čím je Anna staršia, tým viac dáva prednosť svojich hlbokým myšlienkam. Zamýšľa sa nad životom, vecami a svetom. Ku koncu už nebudete čítať o tej malej Anne, ktorú trápia dievčenské veci a chce, čo najrýchlejšie vyrásť. Ku koncu si prichystajte slovník cudzích slov a trošku času na zamýšľanie sa. A keď sa zamyslíte - usmejete sa.
    Prečo? Pretože Anna.

    Obálka

    Je skvelá! Jednoduchá, no zato sa mi ten dizajn veľmi páči. Určite lepšie ako staršie vydanie. Najviac ma, ale oslovil dizajn pod prebalom - dokonalé! Trošku mi to pripomína obrus... :D
     Mimochodom, väzba je strašne kvalitná :).


    Najprv som chcela dať knihe 4/5. Ale ako tak premýšľam, rozhodla som sa, že jej dám plný počet. To, že mi občas nesadla nejaká tá filozofická úvaha alebo, že opisovanie ich dňa bolo nudné - stále to nie je TO, čo kniha ponúka. Je toho oveľa viac. A kniha v sebe skrýva svoj tajný význam... len na neho treba prísť :o). 



     Váš 

    Phantom



    P.S. Ospravedlňujem sa za neaktivitu.

     

2 komentáre:

  1. Krásna recenzia!!! :) Skvelo si zachytila túto knihu a mám chuť si ju teraz hneď kúpiť a začítať sa do nej. Táto nová obálka je skutočne krásna, ale príbeh ukrytý pod povrchom je určite ešte krajší :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, naozaj si to treba prečítať, každý si z toho príbehu môže zobrať niečo iné :)

      Odstrániť